De Slag om het Molentje

In deze rustige wijk wordt in september 1944 een historische slag uitgevochten. Terwijl het grootste deel van België al bevrijd is, wordt de Slag om de Schelde voorbereid. De Scheldemonding moet vrijgemaakt worden, zodat de Antwerpen de belangrijkste geallieerde haven kan worden. Het uiteindelijke doel is de bevrijding van Nederland. Op 13 september 1944 zouden Canadese soldaten van het Algonguin regiment uit Britisch Columbia het Leopolds- en Schipdonkkanaal oversteken om een bruggenhoofd op te richten in de wijk het Molentje. Van daaruit zouden Duitse versterkingen in noordwestelijke richting aangevallen worden. De Duitse legerleiding wil dit scenario vermijden. Op 10 september blazen Duitse troepen de bruggen over de kanalen op. Het landbouwgebied wordt onder water gezet. Vier compagnieën van het Algonquin Regiment krijgen de opdracht het kanaal over te steken en zich 200 tot 400 m in noordelijke richting in te graven, om zo een defensieve perimeter rond de oude bruggen te vormen. De genietroepen zouden daarna een nieuwe brug oprichten, waarna de troepenmacht zich kan verplaatsen richting Sluis en Aardenburg (canada.ca).

Infanteristen van het Algonguin regiment steken op 13 september het Leopolds- en Schipdonkkanaal over in bootjes, maar botsen op zwaar versterkte en ingegraven Duitse Troepen. Het plan was gedoemd te mislukken. Een afleidingsmaneuver mislukte, de artilleriesteun stopte te vroeg en er waren te weinig peddelaars voor de bootjes. De Canadese soldaten liggen zwaar onder vuur, maar slagen er toch in beide kanalen over te steken. Door slecht functionerende radio’s verloopt de communicatie heel moeizaam en de vier compagnieën slagen er niet in de aangewezen posities in te nemen.

Door de gaten in de Canadese perimeter kunnen de Duitse soldaten de posities van de Algonguins infiltreren en insluiten in een tangbeweging. De Canadese soldaten worden geconfronteerd met een slinkende voorraad munitie, een groot aantal doden en gewonden en liggen vanuit verschillende kanten onder vuur. Het bruggenhoofd oprichten is onmogelijk. Een dik rookscherm beschermd de terugtrekkende troepen. De meesten zwemmen het kanaal over.

De Slag om het Molentje (The Battle of the Leopold Canal) eist 148 slachtoffers van het Algonquim Regiment (Kletke, 2015). Daarvan zijn er 35 overleden en 8 gevangen genomen. Van de dodelijke slachtoffers zijn er 8 waarvan geen gekend graf is.