
Simonne Danneels alias Madam Paula
Simonne Danneels werd geboren op 14 augustus 1922 in Bredene. Ze was een actief lid van het Brugse Partizanenleger. Ze trouwde met Henri De Meyer, alias commandant Georges, een dokwerker in de Brugse haven.
Lucien Vrielinck, een van de medeoprichters van het Partizanenleger in Brugge, woonde in Zeebrugge en bouwde daar een verzetsgroep uit. Hij werd op 9 december 1942 in Ertvelde-Rieme gefusilleerd.
Ondertussen leidde Henri De Meyer samen met zijn verloofde, Simonne Danneels, een verzetsgroep van ongeveer 150 leden in Brugge. De groep bestond voornamelijk uit dokwerkers en arbeiders, met enkele uitzonderingen zoals studenten en oud-militairen.
Deze verzetsgroep hield zich voornamelijk bezig met sabotageacties en het organiseren van stakingen in verschillende fabrieken.
In 1943 werd Henri De Meyer gearresteerd en naar een strafkamp gestuurd. Simonne Danneels nam daarop de leiding over, maar moest later onderduiken.
Afbeelding na de oorlog: 1945 Steenstr. Brugge v.l.n.r. Henri Demeyer (Korpskommandant 'Georges', zijn vrouw Simonne Danneels (Koerierster 'Paula'), Mark Braet
Haar rol werd vervolgens overgenomen door Albert Serreyn.
Die eerder de P.A. te Sint-Andries had geleid, aan de leiding. Maar ook hij wordt niet gespaard en tijdens een hernieuwde golf van arrestaties wordt hij samen met dertien anderen opgepakt.
Veel partizanen uit onze streek werden verraden door André Van Beveren uit Brugge. Van Beveren was een crimineel die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens diefstal.
In ruil voor zijn vrijlating sloot hij een akkoord met Oberfeldwebel Lenssing van de Geheime Feldpolizei (GFP). Zijn opdracht was om de partizanengroep in onze streek te ontmaskeren. Na zijn vrijlating wist hij via zijn contact met de leider van de partizanengroep in Damme het vertrouwen van verschillende leden te winnen. Op deze manier kreeg hij toegang tot een groot deel van het verzet.
Van Beveren zou verantwoordelijk zijn voor het verraden van bijna de hele groep, ook Simonne Danneels.
Bij een afspraak op de Stationlaan tussen Simonne Danneels en André Van Beveren had de Geheime Feldpolizei (GFP) een hinderlaag opgezet om haar te arresteren. Om een of andere reden kreeg Simonne argwaan en stuurde ze een medewerker op verkenning. Hij ontdekte de val en waarschuwde haar op tijd, waardoor ze onmiddellijk kon onderduiken. Simonne vluchtte naar Brussel, waar ze zich bleef inzetten voor het verzet en als koerierster actief bleef.
Op 29 augustus 1945 werd Simonne Danneels door de Britse koning onderscheiden met de "King’s Medal for Courage in the Cause of Freedom".
Deze prestigieuze medaille werd toegekend aan personen die tijdens de Tweede Wereldoorlog Britse militairen hielpen ontsnappen en zich uitzonderlijk moedig inzetten voor de geallieerde zaak.
Zij overleed in Sint-Kruis op 8 november 2004. Ze werd gecremeerde op 15 november en uitgestrooid op de strooiweide van de Blauwe Toren.
Help ons dit verhaal verder te schrijven!
De verhalen van de verzetshelden zitten vaak vol verborgen details. Misschien heeft u iets gehoord, een naam, een foto, of een anekdote die ons kan helpen om dit verhaal verder te ontrafelen. Elk stukje informatie, hoe klein ook, is van grote waarde.
Heeft u iets wat ons verder kan helpen? Neem contact met ons op en help ons samen de geschiedenis levend te houden.